Българските таекуондисти донесоха на страната ни 38 медала от Европейското първенство в Солун

Българските състезатели се завърнаха с общо 38 медала на Европейско първенство по таекуон-до ITF за всички възрасти в Солун (Гърция). Така страната ни подобри представянето си от миналогодишния шампионат на Стария континент в Андрия (Италия) , когато имаше 34 отличия, от които 10 титли.
В Солун българите заслужиха 8 златни, 10 сребърни и 20 бронзови медала.
Традиционно най-дейно участие от българска страна бе отличено от благоевградският клуб по таекуондо „Фолкън“.
В първия състезателен ден, когато се проведоха битките по спаринг Европейската титла завоюва представителят на благоевградския клуб Георги Герчев. Той бе категоричен в своята категория – 69 килограма, при юношите старша възраст.
Другата голяма надежда на благоевградския клуб Антон Огорелков заслужи сребро в спаринга при мъжете, след като загуби финала в категория 64 килограма. Европейският и световен вицешампион започна много убедително срещите си, като отказа Кона Просър (Уелс) в първата от тях, а след това преодоля категорично Факоли Генчи (Албания) и Филип Петрачил (Молдова). В битката за финала се изправи срещу украинеца Денис Гречишников, но не успя да го победи.
Във втория състезателен ден европейска шампионка стана Ралица Траянова, подпомагана от Илиян Томанов и Любомир Бакалски, в дисциплината самозащита при жените.
„Измислихме и тримата хореографията и сме щастливи, че се получи. Това е първата ни титла в дисциплината. Имали сме много медали, но досега никога знатен“, обяви Траянова.
В събота Траянова спечели и бронз на спаринг в категория до 45 килограма.
Друг състезател от „Фолкън“ – Никола Николов, стана втори на специална техника – мъже, докато в отборната надпревара на дисциплината родните таекуондисти взеха сребърен медал, а титлата отиде при руснаците.
Сребърно отличие получи и Елена Самарджиева в категория до 75 килограма.

Comments

comments