Българки работели на полето за жълти стотинки във Франция, посредникът им прибирал заплатите

Българки с по две висши образования ставали бели роби на ромската мафия във Франция, принудени да превиват гръб по 10-12 часа на ден тежка земеделска работа за жълти стотинки. Това разказа търновка, работеща в района на Лион.
Жената, която условно е наричана Ани, е педагог и психолог по образование и преди да предприеме решение да търси по-добро препитание в чужбина, работила като детска учителка, пише „Монитор“.
Заплатата обаче не и стигала да покрива разходите по тегления банков кредит и едновременно с това да живее нормално. Така тя се съгласила с предложението на нейна позната да заминат заедно на гурбет във Франция. Цигани от Котелско предлагали работа да берат плодове и зеленчуци.
Ето как, след като пътували в препълнен автобус в продължение на две денонощия, жените се озовали във Франция късно вечерта.
Водачът им Хасан им взел личните карти, за да ги занесе на боса, и ги отпратил бързо да си лягат да спят, защото щял да ги събуди само след няколко часа за работа.
Рано сутрин, на следващия ден те били отведени в огромна овощна градина да берат кайсии.
След седмица упорит труд получили заплащане от по 100 евро. На въпроса им защо толкова малко, циганинът отговорил, че си е удържал цялата сума за пътуването, която била по 200 евро на човек. Следващата седмица работничките получили между 150 и 200 евро, като обяснението този път било, че работодателят не бил доволен от качеството на работата им и затова ги глобявал. Те поискали да се срещнат с работодателя, ала посредникът отговорил със заплаха: „Ако разбера, че някоя се е опитвала да се види с шефа, ще й разбия устата“.
През цялото това време циганинът отказвал да върне и личните карти на жените, за да не избягат. Той ги заплашил също така, че ако спрят да работят, ще ги пребие. Така в продължение на месеци младите жени били превърнати в бели робини.
След като минала половин година работодателят им пристигнал сам на работното им място. Една от работничките, която знаела малко по-добре френски език, се престрашила и го попитала защо всеки месец ги наказва и им реже от парите. Човекът бил изненадан и обяснил, че им плаща както се били уговорили с посредника – по 400 евро на седмица.
След половин час посредникът пристигнал при жените бесен. Типично в негов стил, за пореден път заплашил работничките, този път, че ще се разправя с тях в България, хвърлил им личните карти на земята, след което повече не го видяли.
Освен че ограбвал доведените от България работнички, се оказало, че мургавото семейство от години източва френската социална система. Съпругата на посредника през година забременявала и раждала във Франция. Според местните закони за всяко раждане държавата плащала по 900 евро еднократна помощ, а освен това осигурявала и още доста привилегии на майката. След като детето навършело 1-2 години, циганката се връщала в България, давала детето в дом за осиновяване и отново забременявала.

Comments

comments