Българка в Непал: Мислехме, че ще умрем

“След първия силен трус земята продължи да се тресе, паважът по улиците се нацепи. Мислехме, че ще умрем”. Това разказва 31-годишната българка Татяна Матева, която преживява смъртоносното земетресение с магнитуд 7,9 в Непал.Тя се завърна благополучно в родния си Бургас, след като била евакуирана с британски самолет през Лондон, съобщава „24 часа”. Младата жена има и британски паспорт, тъй като е живяла и работила 7 години на Острова.

Преди година Татяна решила да напусне работа и да пътува из Индия. Тя се интересува от йога и медитация и прекарала 6 месеца в Индия. Искала да види и Непал и кацнала в столицата Катманду на 5 април. Била в квартал Тамел, в който има най-много туристи.

Татяна участвала в 10-дневен курс за тиха медитация в близката планина Шивапури. Участниците в групата, които били от най-различни държави, медитирали всеки ден по 11 часа, без да говорят, от 4 сутринта до 9 вечерта. В деня на земетресението курсът приключил. Два часа преди земята да се разлюлее, българката и приятелите ѝ били докарани от планината и празнували в кафене в Катманду. “Излязох от състояние на 12 дни пълно мълчание и 2 часа след това ни застигна хаосът. Беше голям шок”, разказва българката.

Към 11,30 часа сутринта Татяна и приятелите ѝ вече мислели да стават и да тръгват с багажа си към хотелите, когато земята се разтресла. В първия момент решила, че отвън минава голям камион. Клатенето обаче продължило ужасно дълго, повече от минута. Някой извикал “земетресение” и тя и приятелката ѝ се пъхнали под масата. После им казали да напуснат сградата възможно най-бързо. Татяна грабнала чантата с документите си и изтичала навън. Едва тогава разбрала за какво става въпрос – повечето от стълбовете с кабели по тях били съборени на земята, една кола била затисната под тях, а по тротоарите се били отворили пукнатини.

Групата се събрала на паркинг наблизо, около който нямало високи сгради. През цялото време земята леко вибрирала. “След около половин час удари и вторият трус, който беше с магнитуд над 6. Земята на паркинга също се напука и тогава си помислих, че ще умрем, че ще дойде още по-голям трус и земята ще се разтвори”.

Татяна е изумена от местните жители, с които били заедно на паркинга. Те им предлагали вода, дали им мобилните си телефони, за да се обадят на близките си в чужбина. Именно така тя се свързала с родителите си и им казала, че е жива и здрава.

Comments

comments