България 113-та в индекса за свобода на словото от общо 180 изследвани държави

България продължава да се срива в световната класация на „Репортери без граници“ в индекса за свобода на словото. За 2016-та година сме класирани на 113-то място от изследвани общо 180 държави.
От 2009 г. насам България отбелязва само спад в класацията. Преди 7 години сме били на 68-мо място, показват архивите на „Репортери без граници“.
България се доближава по свобода на словото с държави като Замбия, Нигерия и Парагвай. В същото време, в страни като Уганда, Габон, Кения и Бутан се радват на повече свобода на словото, отколкото у нас.
Ако следващата година България отново се срине в класацията, то тя вече ще бъде отбелязвана с червено на картата и ще бъде една от малкото държави в Европа маркирани по този начин и единствена в ЕС.
На първо място по свобода на словото е Финландия, последвана от страните Холандия, Норвегия, Дания и Нова Зеландия.
В резюмето си за България от „Репортери без граници“ отбелязват, че причина за слабия резултат е обладаната от корупция среда и симбиозата между медии, политици и олигархия. В изследването е посочено и името на Делян Пеевски, като за него се казва, че е собственик на „Нова българска медийна група“, която има шест вестника.
„Комисията за финансов надзор се изявява като „медийно ченге“, което налага глоби и нарежда на журналисти да разкриват своите източници и така ги затруднява да осветляват проблемите на страната с банките и регулаторната система“, пишат още от „Репортери без граници“.

Comments

comments