България ще почете както жертвите от Втората световна война, така и Деня на Европа

Отбелязването на Деня на Европа по никакъв начин не противоречи на отдаването на почит пред паметта на жертвите и на уроците от Втората световна война, заяви президентът Росен Плевнелиев в Гданск, където участва в международната конференция на високо равнище „Европейската интеграция като урок, научен след Втората световна война. Какво означава това днес?“
„На 9 май пред президентската институция предстои тържествено да бъде издигнато знамето на ЕС, а на церемония във Военната академия в столицата ще бъдат положени 23 урни с пръст от местата на кръвопролитните сражения, в които участват българските воини по време на Втората световна война. Това е в знак на почит както към загиналите, така и към българските ветерани, които толкова много уважаваме“, заяви Плевнелиев.
Президентът каза още, че държавни ръководители от цяла Европа ще почетат жертвите на тази най-кръвопролитна война в историята на човечеството с уважение към руския народ, който даде милиони свидни жертви. Според него за 70 години в Западна Европа е настъпила голяма промяна в мисленето.
„Неслучайно ние честваме най-дълготрайния мир, който се възцари след края на Втората световна война именно поради визията на европейските лидери да създадат ЕС – преди всичко един съюз за мир“, каза президентът. Европа днес е силна не с армия или финансова дисциплина, а с общите за всички правила, ценностите и с коректния прочит на историята. – заключи държавният глава.

Comments

comments