България ще бъде ангажирана да приеме 788 имигранти от Гърция и Италия, ако бъдат одобрени квотите за ЕС

Европейската комисия представи днес нови предложения за справянето с проблема с имигрантския натиск в Европейския съюз. Основната идея е да бъдат разселени 60 хиляди имигранти в следващите две години.
За всяка държава от ЕС, включена в схемата, са предложени конкретни бройки, като от България се очаква да приеме 788 имигранти. За всеки приет по схемата имигрант ЕС осигурява 6000 евро на страната домакин.
Така се предвижда страната да приеме 343 имигранти, пристигнали в Италия (от общо 24 000), 229 от Гърция (от общо 16 000), както и 216 разселени мигранти. Разселените от Италия и Гърция имигранти ще бъдат онези, пристигнали от Сирия и Еритрея след 15 април тази година.
Комисията представи препоръки за приемането на имигрантите, като основното задължение е от тях да бъдат сваляни пръстови отпечатъци. Предвижда се също задълбочено сътрудничество със страните на произход на имигрантите, както и с доставчиците на интернет, за да се подсили борбата с каналджиите.
Нова мярка е и осъществяване събирането на данни за плавателните съдове, използвани от престъпните мрежи на каналджиите.
Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева уточни днес на пресконференция в отговор на въпрос, че за следващата година бюджетът на ЕС предвижда чувствително увеличение на средствата, свързани с миграцията.
Предложението на ЕК за новия бюджет е 9,5 милиарда евро (увеличение с 28,5 на сто) за справянето с външни кризи, каквито са събитията в Украйна и в Сирия. Средствата по програмите за съседство и за сътрудничество за развитие ще бъдат увеличени съответно на 2,1 милиарда евро ( с 34 на сто повече спрямо миналата година) и 2,7 милиарда евро (повишение от 27 на сто).
Трябва да разглеждаме въпроса с миграцията в глобален смисъл. Обърнете внимание на увеличението на инвестициите в икономическото развитие – това е инвестиция там, където възникват причините за миграцията, в крехките държави, отбеляза Георгиева.
Убедена съм, че въпросът с мигрантите ще остане открит, докато има проблеми при съседите, трябва да бъдем готови заедно да се справяме с този проблем, добави тя.

Comments

comments