България: Разпределяне на бежанците по равно между страните членки на ЕС!

Председателят на Агенцията за бежанците представи днес становището си, че България е за справедливо разпределение на бежанския поток и споделяне на отговорността във всички страни в ЕС.
Преди няколко дни председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи да се въведат квоти за прием на мигранти за страните от ЕС. Те ще зависят от числеността на населението, БВП на страните и икономически параметри. Планът ще бъде обсъден утре.
Срещу подобно предложение са Унгария, Полша, Великобритания, Словакия и Ирландия.
Т.нар. „задължителна солидарност“ бе отхвърлена от Европейския съвет, който препоръча доброволен подход за разселване.
80% от молбите за получаване на убежище в ЕС се приемат от Германия, Великобритания, Франция, Швеция, Италия и Белгия, както писа вчера Blagoevgrad-news.
Председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков, който бе на официална визита в Германия, обясни пред БНР, че там се подготвят за прием на около 450 000 бежанци и увеличават служителите, които ще дават убежище. По думите му агенцията си е „сверила часовниците“ с тези държави, които са подложени на най-силен, масиран натиск.
Казаков каза, че в момента в агенцията ни работят 300 души. Оттам ще поискат да бъдат назначени за срок от една година допълнително още 100 служители. Средствата са осигурени по Плана за спешни мерки на Европейската комисия.
Част от предложената сума ще бъде вложена и за подобряване на условията за настаняване, за здравно осигуряване, за преводачи и за осигуряване на процедурата по предоставяне на закрила.
През януари тази година одит показа, че 329 000 лв. от общо 900 000 лв. годишен бюджет на агенцията са изхарчени за интеграция на имигранти за 3 г. За останалите пари няма данни къде са.
„В центровете за бежанци има около 1000 души, които от миналата година са получили статут на бежанец или хуманитарен статут, но паради липса на средства стоят в центровете. Тези хора ще бъдат изведени и са осигурени средства за една година за настаняване на външни адреси“, каза Казаков.
По думите му в момента в центровете за бежанци са настанени малко над 4000 души и са запълнени на 80%. Има капацитет за настаняване на още 1000 души. Предвижда се и ускоряване на процедурата за предоставяне на закрила.
„Защитната ограда по границата с Турция играе съществена роля за контролиране на миграционния поток, тъй като спира незаконното влизане в страната и насочва мигрантите към граничните пунктове“, призна още той.

Comments

comments