България – предпочитана дестинация за младите румънци

Румънските младежи обичайно организират по три почивки годишно – две ваканции (кратковременни, тип уикенд в Европа) и ваканция през летните отпуски между седем и 10 дни в България, Гърция, Турция или Испания. Това показват данните на най-големия туроператор за чартърни ваканции в Румъния.
Мениджъра на туроператора Мариус Пандел съобщава, че се наблюдава увеличаване на броя на почивките, които младите румънци правят в рамките на годината, като това води и до увеличаване на бюджета за годишни ваканции.
„Ако изберат по-скромно настаняване като бюджет, то румънските млади туристи обикновено харчат допълнителни средства за развлечение като различни спортове, екскурзии или коли под наем“, упомена Пандел и допълва, че средният им бюджет за почивка е 300-350 евро на човек (настаняване и транспорт).
Според проучване на Националното сдружение на туристическите агенции /НСТА/ в Румъния в последните десет години пътуванията на младите хора (между 26 и 35 години) в страната са се увеличили с 21 на сто. Най-голямо е обаче увеличението при пътуванията на румънците над 55 години – с 35 на сто спрямо 2005 година.
„Румънският туризъм се разви впечатляващо в последните десет години, румънците пътуват все повече и са по-информирани отпреди“, казва Адриан Войкан, председател на комисията по маркетинг на НСТА, по чиято инициатива е извършено проучването. По информация от допитването расте и броят на румънците, които имат възможност да отделят по-значителни средства за почивката си.
Приблизително 17 на сто от румънците ще похарчат над 4000 леи /1800 лева/ за почивката си тази година. През 2005 година само пет на сто от северните ни съседи са заделили такава сума за почивка. Тази година под 1000 леи /450 лева/ за семейна почивка отделят само 11 на сто от румънците, докато десет години преди това 34 на сто от тях за почивали за тези пари. Намалява и броят на румънците, които не почиват. Ако през 2004 година 44 на сто от румънците не са били на почивка, то през миналата година броят им е намалял до 22 на сто.
„Както и преди десет години половината от населението отива на почивка в Румъния, но ваканциите в чужбина почти са се утроили – от 9 на сто през 2004 г. на 28 процента през 2015 година“, е посочено в проучването.

Comments

comments