България на дъното на класация в ЕС по употреба на плодови сокове

Малко над 63 млн. литра сок се продават у нас годишно. Това прави средно потребление от 8-9 литра на човек, показват данните на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки и минерални води. С тези нива България заема едно от последните места в Европейския съюз, пише „24 часа“.
В последно време се наблюдава леко раздвижване на пазара на категорията сокове, нектари и плодови напитки, коментира Жана Величкова, председател на браншовата асоциация. Все още няма окончателни данни за миналата година, но тя очаква за соковете да се отчете ръст от 1-1,5 на сто. Най-полезните, но и най-скъпи – 100% натурални сокове, обаче са само 1/4 от продажбите в категорията.
Да, за съжаление, увеличението не е съществено и има още много какво да се желае, заявява Величкова. Според нея въпросът не опира само до парите.
Едва ли може да смятаме, че българинът пие малко 100% натурални сокове, защото са по-скъпи от другите напитки. По-скоро е въпрос на култура, кутия цигари вече е 5 лв., но малцина са ги отказали, коментира шефката на асоциацията. Потребителско изследване за предпочитанията на българите показало, че възрастните предпочитат друг вид сок – гроздовия, и то ферментирал.
На 28 април изтече гратисния период на европейската забрана за добавяне на захар в плодовите сокове. Важно е потребителите да знаят и че тя забранява на производителите да рекламират продуктите си, като пишат на етикета “без добавена захар”, защото така или иначе тя е забранена за всички.

Comments

comments