България може да инициира стратегия на ЕС за борбата срещу „Ислямска държава“, съобщи Митов

България ще инициира разговор в Европейския съюз (ЕС) за разширяване на стратегията и за по-сериозни действия срещу „Ислямска държава“. Думите са на министърът на външните работи Даниел Митов в интервю за „24 часа“. Според последния дискусията може да се пренесе и на ниво НАТО.
„Балканите се превръщат във все по-използван имиграционен маршрут. Но трябва да правим разлика между бежанци и икономически мигранти, а отношението към едните и другите трябва да е различно. Това ни липсва като елемент от европейската стратегия и очевидно трябва да стигнем до премодификация на настоящата стратегия“, съобщи Митов.
Министърът напомни, че работата по реадмисията и репатрирането, както и борбата с трафикантите на хора са едни от основните елементи на стратегията като допълва все пак, че това е борба с ефектите, а не с корените на проблема.
„Трябва да си дадем сметка, че това е свързано с проблемните държави в Близкия изток и Северна Африка и особено с т.нар. „Ислямска държава“. Опасявам се, че това, което се прави до момента, не създава условия за отслабване на силата на „Ислямска държава“. Напротив, тя продължава да се разширява и да печели легитимност на териториите, където се е настанила като организация“, подчерта Митов.
„Освен всичко друго „Ислямска държава“ създава негативен имидж на исляма. Ако прекалено дълго оставим „Ислямска държава“ да функционира на тази територия, после изкореняването на проблема ще е много по-трудно“, допълва Митов.
Иран ще може по-сериозно да се включи в борбата срещу „Ислямска държава“ с поетапното отпадане на санкциите, смята министърът. Министърът е подкрепя тезата, че Турция също трябва да се фокусира върху проблема с радикалната сунитска групировка и не бива да позволява последните събития да унищожат напредъка по структурирания и добре изграден диалог с кюрдите.

Comments

comments