България е на 75-то място по свобода на словото. С три пункта по-високо от предходната година.

В дни, в които често се коментира въпросът: Има ли, макар и минимален процент от журналистиката в България самоуважение, устоявайки свободата на словото, е интересно да узнаем на какво място е тя в престижния годишен доклад на „Фрийдъм Хаус“.
Елън Ахекян, която е работила по доклада, коментира, че една от най-обезпокоителните тенденции, които са забелязали в нашата страна, е концентрацията на собственост, особено в ръцете на „Нова българска медийна група“, най-вече като се има предвид, че собственикът е депутат.
Ахекян уточнява обаче, че през 2014 г. в България има подобрение заради това, че са докладвани по-малко нападения срещу журналисти в сравнение с миналата година. В предишната година България е била на 78-о място. В наблюдението са включени 199 страни.
Резултатът от това е една точка подобрение за България в новия доклад на „Фрийдъм Хаус“. Ахекян обръща внимание, че според данните, властите у нас изглежда са толерирали заплахите срещу журналистите.
Заключението на годишния доклад на „Фрийдъм Хаус“ е, че свободата на словото в света е в най-ниското си ниво от десет години насам. Само 14 % от населението в света живее в страни с истински действаща четвърта власт. Европа продължава да отбелязва високи нива, въпреки че в някои региони има голям спад.
Причината за картината в световен мащаб според „Фрийдъм Хаус“ се корени основно в два фактора. Единият гласи приемането на закони с рестрикции към свободата на словото, най-често обосновани с националната сигурност, а другият – ограничаване на достъпа на журналисти до зони на конфликт. Значително влошаване на условията за журналистите в изминалите пет години се наблюдава в редица държави, които исторически са известни със своите демократични практики. Гърция е паднала с 21 точки по 100-точковата система от 2010 г. досега. По-значима негативна тенденция има още в Турция, Унгария и Сърбия.
На дъното на индекса са страни като Беларус, Куба, Сирия, Иран, Северна Корея и включената за първи път окупираната от Русия територия в Крим. Показателят в САЩ е паднал с един пункт. Това се дължи на задържания и тормоз спрямо репортери по време на протестите за граждански права във Фъргюсън, Мисури. Класацията на медийната свобода се оглавява от Норвегия и Швеция.
Заключенията на „Фрийдъм Хаус“ са подобни на индекса на „Репортери без граници“. Той измерва свободата на словото и информираността на населението в 160 държави. В тази класация България бележи спад с 6 места до 106-ата позиция, припомня БНР.

Comments

comments