България е втора в ЕС по разходи за национална сигурност

Най-бедната държава в Европейския съюз – България, е сред най-щедрите по отделяне от бюджета си за национална сигурност. По този показател тя е на второ място в ЕС, показват данни на Евростат. За 2014 г. страната е отделила 7% от бюджета за сектора, независимо че резултатът от изразходването на високите разходи незначителен. Преди нас е само Словакия.
За сравнение, средно за Европа този показател е 3,7% от националните бюджети, пише в. “Сега”. От данните на европейската статистика следва, че българските служби са най-обезпечените финансово. Годишният доклад на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) за работата на финансовото разузнаване през 2014 г. обаче не показва резултати, адекватни на инвестираните в него средства.
2014 г. ще се запомни с огромния трус на финансовата система от сгромолясването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Въпреки че финансовото разузнаване би трябвало да е първият орган в държавата, забелязал знаците на приближаващата катастрофа, в доклада му няма нито дума за затварянето и източването на банката, което предизвиква огромен брой въпроси без отговор, и разбира се – съмнение за това до колко дейността на скъпоплатените служби отразява волята да бъдат функционални.

Comments

comments