Българите, румънците и хърватите отново са най-бедните в ЕС

Българите, румънците и хърватите са най-бедните в ЕС, показват данни на Евростат за действителното индивидуално потребление, с което се измерва благосъстоянието на домакинствата.
Съгласно първата оценка за миналата година действителното индивидуално потребление в страните от ЕС се движи от 49% до 140% от средното за ЕС, изразено чрез покупателната способност.
Най-бедната страна членка е България, която е на ниво 49% от средното за ЕС. Втора е Румъния с 55% и трета Хърватия с 59% от средното индивидуално потребление.
Десет на брой са държавите с над средното индивидуално потребление, като най-висок стандарт има Люксембург, където потреблението е 40% над средното, следват Германия и Австрия с над 20% повече от средното.
Следват Дания, Белгия, Швеция, Великобритания, Финландия, Франция и Холандия, които са с 10-15% над средното равнище за ЕС.
До 30% под средното индивидуално потребление имат 12 страни. Италия, Ирландия, Кипър и Испания са с до 10%, а Гърция, Португалия и Литва са с 10-20% под средното равнище.
Малта, Чехия, Полша, Словения и Словакия имат индивидуално потребление от 20% до 30% под средното за ЕС, пише хърватският сайт Index.hr.
От всички държави на бивша Югославия македонците имат най-ниско заплащане на час. Гражданите на западната ни съседка за осем часа печелят средно 16 евро, но цената на бензина в страната е значително по-ниска. Един литър бензин струва 1,17 евро, докато еврозидизелът е най-евтин и е едва 0,93 евро. Независимо от това за пълен резервоар с бензин македонците работят три дни, а за резервоар с евродизел е необходимо да работят 30 часа.

Comments

comments