Българите: За да се раждат повече деца, трябва повече отпуска и гъвкаво работно време

Гъвкаво работно време и двойно повече отпуск за родителите са сред мерките, които биха довели до повишаване на раждаемостта. Това показва проучване на  Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве сред 836-ма българи в репродуктивна възраст.

Освен с повишаване на раждаемостта, асоциацията се занимава вече 30 години с  демографските проблеми, припомни в интервю за Радио Стара Загора изпълнителният директор доктор Радосвета Стаменкова. По данни от последното преброяване, публикувани през октомври, тази година,  населението в страната е намаляло с над 800 000 души.  Само за последното десетилетие  344 000 българи са напуснали държавата.

„Миграцията е основният проблем – защото напрактика в страната остават малко хора в репродуктивна възраст,“  коментира доктор Стаменкова.  Може ли тенденцията да се обърне и какво е необходимо, за да се раждат повече деца и да остават тук, в България – според отговорите на  836-та българи, участвали в проучването на Българската асоциация  по семейно планиране,  са необходими комплексни мерки за насърчаването на раждаемостта.

„От проучването става ясно, че хората в репродуктивна възраст не търсят еднократно подпомагане, колкото и голямо да е то. Тяхното желание е да имат непрекъсната подкрепяща среда, което би им дало сигурност“, коментира доктор Стаменкова.

Резултатите от проучването ще бъдат систематизирани и предоставени  в Министерството на труда и социалната политика с конкретни предложения.

 

 

 

 

 

 

Comments

comments