Българин със съмнения за ебола във ВМА

Изолирани са шестима, които са били в контакт с него след завръщането му от Сиера Леоне

Българин на 48 години, който се е върнал от Сиера Леоне, е приет със съмнения за ебола във Военномедицинската академия (ВМА). Това съобщиха за „Труд“ източници от болницата.
Мъжът се прибрал от африканската държава преди дни. Той имал висока температура и симптоми като на заразен със смъртоносния вирус. Първоначално бил приет в „Токуда“, а към 17 ч бил преместен във ВМА. От частната болница потърсили помощта на проф. Камен Плочев, началник на инфекциозната клиника във ВМА. Това е единственото звено у нас, в което могат да се справят с болестта.
Под изолация и медицинско наблюдение са още шестима души, с който българинът е бил в контакт след завръщането си. За случая веднага били уведомени премиерът Бойко Борисов и здравният министър д-р Петър Москов.

Лекарите от ВМА на мига са изпратили за изследване в чужбина серуми и секрет от телесни течности от пациента със съмнение за ебола. Първите ориентировъчни резултати ще са ясни след 4 часа, а окончателните – след 24 часа. На три места в Европа – Хамбург, Марсилия и Лондон има лаборатории, които със 100% точност доказват вируса.

Очевидец, представил се като Руслан, разказа пред Нова телевизия, че майка му била настанена в „Токуда“ през няколко легла от съмнителния пациент. След като била стабилизирана, синът й започнал да се заслушва в разговорите на лекарите, които обсъждали състоянието на другия болен. Говорели, че анамнезата му е като при малария, имал треска, не се хранил от 20 дни.

След като се прибрал, на Руслан се обадила разплаканата му майка. Тя била научила, че преди три седмици пациентът с треската се е върнал от Сиера Леоне. Това хвърлило в паника всички в болницата, тъй като Сиера Леоне е сред най-тежко засегнатите от ебола страни.

Близо 3000 станаха жертвите на вируса в западноафриканските държави, а броят на заразените е поне 2 пъти повече.

А ето какво съобщение разпространи здравното министерство по случая в 20,24 ч в четвъртък:

„Днес в Министерство на здравеопазването (МЗ) постъпи информация от МБАЛ „Токуда“ АД за български гражданин с грипоподобни симптоми пребивавал в последния месец в Сиера Леоне. Пациентът е прегледан и преценен като случай подлежащ на клинично наблюдение и допълнително лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА). Съобразно приетите протоколи за действие препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) здравните власти и СРЗИ са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента. Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ.
В Министерство на здравеопазването функционира щаб, който поддържа постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция (СРЗИ), ВМА, МБАЛ „Токуда“ АД, Национален център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него.
Министерство на здравеопазването ще информира обществото периодично.“

Comments

comments