Българин е задържан в Белгия за подготовка на атентат

Българин е сред седемте задържани за подготвян атентат в Белгия, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на федералната прокуратура.

Петима от заподозрените са белгийци, а седмият е турчин. Задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях – за подготовка на терористичен удар.

По-рано медиите отбелязаха, че задържаните са свързани с джихадисти от групировката „Ислямска държава“. Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2022 година.

Акциите са били проведени в понеделник, в Антверпен, Брюксел и Ойпен. Първоначално са били задържани общо осем души, но един от тях е бил пуснат на свобода.

Те са във връзка с две разследвания – едното, водено от федералната полиция в Брюксел, а другото от следовател в Антверпен. Паралелните разследвания предизвикаха акция в Моленбек, квартал в Брюксел, който беше в центъра на някои предишни разследвания за тероризъм.

Разследванията в Антверпен и Брюксел първоначално се били насочени към двама души, заподозрени в „насилствен екстремизъм“, съобщи държавната телевизия RTBF.БТА

Comments

comments