Българин бил сред елитните джихадисти „Хакани“

Български гражданин се е сражавал на страната на талибаните и е убит през 2013 г.

Според разследване на bTV Анис, както се нарича момчето, е било част от елитните талибани на Бадрудин Хакани. Източниците на телевизията са една от най-авторитетните медии по отношение на джихада, SITE, както и два други крайно религиозни форуми.

Елиминирането на Анис ал-Булгари е станало в Вазиристан – ничията земя между Афганистан и Пакистан, където се смята, че се планират и организират някои от най-кървавите атентати из целия свят.

Проф. Владимир Чуков обясни, че в единият от двата форума се е натъкнал на своеобразен некролог на българина Анис. „Не можеш да попаднеш там просто така“, обясни той.
Анис означава „компаньон“, но в добрия смисъл, с много силен елемент на лоялност.

Това според професора означава, че въпреки младата си възраст и навярно ниското си място в джихадистката йерархия, той е бил близо до мишената на акцията, когато е станало убийството му чрез дрон. Най-вероятно Анис ал-Булгари е натрупвал военен опит в този момент.

Мрежата „Хакани“ са т.нар. елитни талибани. След свалянето от власт в Афганистан през 2001 г. те са си направили семеен джихад, нещо като елитна гвардия.

Бойците в редиците им винаги сменят имената си, те са партизани – остава обаче националността или региона, от който пристигат. Това значи, че ал-Булгари няма как да значи друго освен „от България“.

Българската държава няма информация за този случай, заяви министърът на отбраната

Велизар Шаламанов пред телевизията. По думите му нивото, на което трябва да се направи проверката, е именно Министерски съвет и такава предстои да се направи.

Comments

comments