Бутат сгради за разкопки в София за разкриването на втория по големина колизеум в Европа

Отчуждаване на имотите, под които лежи амфитеатърът на Древна Сердика и събаряне на поне 3 сгради предвижда проектът за устройствен план на центъра на София. Така в столицата ще се разкрие втория по големина амфитеатър след Колизеума в Рим.
Вчера беше представен планът за разкриването му от главния архитект на столицата Петър Диков. Границите му минават по бул. „Евлоги Георгиев”, Орлов мост, бул. „Руски”, ул. „Аксаков”, ул. „Алабин”, ул. „Ген. Гурко”, бул. „Мария Луиза” и църквата „Света Неделя”, бул. „Дондуков”, ул. „Кракра”, парка „Заимов”, бул. „Васил Левски”, ул. „Шипка” и Военната академия, информира Монитор. „Планът е доста консервативен и предвижда минимална намеса в градската среда и никакво ново строителство”, подчерта Диков.
Главният архитект уточни, че работата по изготвянето на плана е отнела над 10 години. Планът дава възможност на центъра на София да разкрие древната история, която се крие под паветата му. „Амфитеатърът на Сердика е бил вторият по големина след Колизеума в европейската част на Римската империя и третият в останалата част след този в Ефес. Арената е имала 25 000 седящи места, докато този в Пловдив е бил с 2400”, обясни Диков. Така в бъдеще ще може да се съборят двете сгради близо до бул. „Дондуков” и строежът в имота на НЕК, който беше замразен при разкриването на античната сграда. В процеса на проучване ще реши и дали е възможно да се запази и „Гьоте институт” който също е паметник на културата. Той се намира в средата на колизеума и възможно да се запази като скеле. Плановете на общината са там да се направи лятна сцена. „Грешките, които са допуснати по отношение на амфитеатъра, отчасти са поправими. Ние много се надяваме НЕК и държавата да прехвърлят на общината този имот. Ще го обследваме, развиваме и превърнем в първостепенна атракция”, обясни зам.-кметът по културата д-р Тодор Чобанов. С плана само се дава началото, а с времето държавата трябва да осигури средства за отчуждаване на частните имоти там.
В него е заложено разкриване на старините под площад „Света Неделя”, където вече се правят проучвания. Очакванията на археолозите са големи, коментира Диков. Според специалиста те се надяват да открият не само отделни структури, а цели помещения от римско време. В схемата е и градинката на хотел „Рила”, където се предполага, че ще се разкрие югоизточната кула от крепостната стена на Сердика и градинката при Дома на покойника, под която са установени антични гробници.
Главният архитект обясни, че при изготвянето на плана за първи път е било извършено заснемане на всички дървета не само в публичното пространство, но и в поземлените имоти, така че всяко дърво в сърцето на града да бъде запазено Чрез него София максимално се доближава до препоръките на ЮНЕСКО за съхранение на културно-историческото наследство в центъра на града, каза още д-р Чобанов.

Comments

comments