Бустерна доза на AstraZeneca генерира висок брой антитела срещу Омикрон

AstraZeneca обяви в четвъртък предварителни данни от изпитване на ваксината на компанията срещу COVID-19 (Vaxzevria), които показват, че тя генерира по-висок отговор на антитела срещу Омикрон и срещу други варианти на коронавируса, включително Бета, Делта, Алфа и Гама, когато се прилага като трета бустерна доза, съобщава Ройтерс.

Повишеният отговор се наблюдава при хора, които преди това са били ваксинирани с Vaxzevria или с някоя иРНК ваксина (като ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna), посочи британско-шведският производителя на лекарства, добавяйки, че ще предостави тези данни на регулаторите по целия свят, предвид спешната нужда от бустерни дози.

Голямо британско проучване през декември също установи, че ваксината на AstraZeneca повишава антителата, когато се прилага като бустер след първоначална имунизация със същата ваксина или с тази на Pfizer/BioNTech, която се основава на иРНК технологията.

Въпреки това, проучването заключава, че иРНК ваксините на Pfizer и Moderna дават най-голям тласък на антителата, когато се прилагат като бустерна доза.

 

 

 

 

 

Източник:БНР

Comments

comments