“Булгаргаз” предложи – намаление с 6,61% на природния газ

“Булгаргаз” предложи цената на природния газ за третото тримесечие на 2015 г. да бъде намалена с 34,62 лв. за 1000 куб. метра. Това е намаление с 6,61% в сравнение с цената на горивото за второто тримесечие, се посочва в съобщение на дружеството, цитирано от „Стандарт”.
Новото предложение се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ. “Булгаргаз” смята, че цената от 1 юли 2015 г. би трябвало да е 489,10 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС.
Цената на природния газ се определя от цените на алтернативните горива (петрол), както и от курса на долара за последните 9 месеца.
От 1 април енергийният регулатор отново по предложение на “Булгаргаз” намали цената на синьото гориво с 13,17%, информирайки, че действително цената на петрола се е понижила съществено, но в същото време курсът на долара се покачва. От бизнеса тогава настояваха за по-сериозно намаление – с 22,7%, позовавайки се именно на тенденциите на петролните пазари.
Според текстовете на Закона за енергетиката дружеството е задължено месец преди подаване в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на заявление за промяна на цените за всяко тримесечие да го оповести в средствата за масова информация.
Окончателното предложение за утвърждаване на цената на природния газ за третото тримесечие на 2015 г. ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране на 10 юни.

Comments

comments