БСП предлага създаване на агенция „Гражданска защита на населението“, в която да влизат Пожарната и 112

 

Вчера в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред министър Бойко Рашков сподели, че се обсъждат възможности за структурни и функционални промени в МВР, а сред тях и за излизането на Главна дирекция „Пожарната безопасност и защита на населението“ от структурата на министерството. Днес на специален брифинг пред медиите от БСП представиха своето предложение по темата.

„Ние ще инициираме провеждането на експертна среща с нашите коалиционни партньори. Ако постигнем резултати, ще внесем за обсъждане в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред“, заяви Бойко Клечков от БСП и уточни, че от партията застават зад идеята да се създаде Държавна агенция „Гражданска защита на населението“, в структурата на която реално да влязат ГД „Пожарната безопасност и защита на населението“ и ГД „Национална система за спешни повиквания 112“.

Предложението на партията е тази държавна агенция да бъде към Министерския съвет и подчинена на министър-председателя Кирил Петков. 

Идеята е служителите и от двете дирекции, вливайки се в новата агенция, да запазят досегашния си статут.

„Всички служители на Пожарната и на 112, преминаващи в държавната агенция, ще бъдат запазени като категория труд, ранг, възнаграждения и обезщетения, както и други социални придобивки“, обясниха от БСП.

„Най-вероятно в МВР ще има и други структурни промени, но те не са актуални към днешна дата„, допълниха те.

Comments

comments