БСП поиска Веселин Марешки да бъде оттеглен като заместник-председател на Народното събрание

БСП поиска Веселин Марешки да бъде оттеглен като заместник-председател на Народното събрание, заради получената на втора инстанция ефективна присъда от четири години за рекет и изнудване, предаде БТА.

В декларация от името на ПГ на „БСП за България“ заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин /“БСП за България“/ предложи две възможни решения – едното към ПГ на „Воля“, другото към ПГ на ГЕРБ.

„Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредно потвърждение за политическата кома, в която това Народно събрание е изпаднало. Тази присъда обаче е петно върху институцията Народно събрание. Тя остава и в съзнанието на гражданите, и в историята на Народното събрание“, заяви Кристиан Вигенин.

Предлагаме ПГ на „Воля“ да се възползва от предвидените в правилника на Народното събрание възможности да оттегли Веселин Марешки като заместник-председател на НС и или да остави стола празен, или да посочи друг свой представител. Когато последната инстанция се произнесе и ако г-н Марешки бъде оправдан, може да заеме отново мястото си, посочи Вигенин. Ако тази стъпка не бъде предприета от председателя на ПГ на „Воля“, от БСП настояха председателят на Народното събрание да защити авторитета на парламента и чрез ПГ на ГЕРБ да бъде внесено искане за освобождаване на Марешки от поста.

„Разбираме колко чувствителен е този въпрос и как политическите сделки и сметки може да не излязат. Разбираме, че злощастният проект за нова Конституция стана възможен именно благодарение на подписите на депутатите от „Воля“ и на Веселин Марешки. Без „Воля“ днес нямаше да има и заседание на НС“, коментира Вигенин.
Той припомни, че в този парламент управляващите са си позволили да отнемат представителната функция на заместник-председателя на парламента Валери Жаблянов заради изразени от него мнения. „Ако изразено мнение, което не харесвате, е повод да бъде отстранен заместник-председател на НС, ефективна присъда от четири години за рекет и изнудване съвместима ли е с този пост“, попита Вигенин. И посочи, че от БСП очакват незабавни действия от двете парламентарни групи.

Заместник-председателят на ПГ „Воля-българските родолюбци“ Кръстина Таскова възрази, че председателят на парламента трябва да прави забележка, когато в тази зала от БСП говорят по този начин не само срещу заместник-председател на НС, но и срещу бизнесмен, плащал толкова много данъци. По думите й, БСП са едни кукловоди на картела в Народното събрание с години наред и веднага скачат по единствения човек, който се бори срещу него.

Comments

comments