Броят на загиналите в Куманово расте

Тежка беше нощта за жителите на Куманово. Там се е стреляло през цялото време. Официалната информация е за шестима убити полицаи и 30 ранени. Според местни медии жертвите са поне седем и е възможно техният брой да нарастне, тъй като някои от служителите на реда са ранени с тежки пробойни рани.
Очакванияата не се сбъднаха и обстановката е далече от успокояване. Изстрелите са по-редки, но остава напрегнато.
От вчера квартал „Диво селище” е арена на сблъсъци между спечастите на Македония и група от 30-тина албански партизани. „Макфакс” съобщи, че сепаратистката македонска организация Армия за национално освобождение е поела отговорност за нападението над полицаите без това да бъде потвърдено от официалните власти, които все още не дават подробности, тъй като операцията продължава да се води.
Жителите на квартала, където се водят сраженията, масово бягат от домовете си. Някои къщи горят.
Кметът на града Зоран Дамяновски се притеснява от сраженията в квартала да не се роди междуетнически конфликт.
„Война, бе, война става. Какво да ти кажа”, казва той и допълва: „Моят апел е да останем с хладни глави, без емоции. Разумът да ни води”.
Повече от 17 часа продължават престрелките. Месните жители казват, че в квартала има загинали цивилни жертви. Все пак засега няма официална информация и потвърждение за такива.
Правителството обяви двудневен траур, за да може жителите на Македония „да скърбят за своите герои, дали живота си за суверенитета на страната”.

Comments

comments