Броят на бедните руснаци прехвърли 22 милиона

Увеличава се броят на руснаците с доходи под прага на бедността. Вече това са над 22 милиона души от началото на настоящата година, предаде Франс прес, като се позова на статистически данни, разпространени днес.
През първите три месеца на настоящата година 22,9 милиона руснаци са попаднали в категорията на бедни хора. Миналата година по същото време в тази категория попадаха 19,8 милиона руснаци.
Русия има общо 143 милиона жители. Прагът на бедността за първите три месеца на настоящата година е бил 9662 рубли на месец (157 евро). Преди година по същото време е бил 7688 рубли на месец (125 евро).
Растящият брой на руснаците с доходи под прага на бедността е от една страна директно последствие от инфлацията от началото на годината, от увеличението на цените отчасти заради краха на рублата в края на декември, от падането на цените на петрола и от украинската криза, а от друга страна е директно последствие от ембаргото, наложено от Русия върху хранителни и селскостопански продукти от страни, въвели санкции срещу страната.

Comments

comments