Британския министър по европейските въпроси: Няма да има втори референдум

Британският държавен министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън днес изключи възможността за провеждане на втори референдум за отношенията между Великобритания и ЕС.
„При демокрацията трябва да се зачитат резултатите от референдумите”, категоричен беше той в интервю, публикувано в полския вестник „Жечпосполита”.
Инициативата за нов референдум беше поддета от лидера на полската управляваща партия „Право и справедливост” Ярослав Качински във Варшава, където се състоя среща на министрите на външните работи и високопоставени представители на 10 страни от ЕС, организирана по инициатива на полския външен министър Витолд Вашчиковски.
Лидингтън заяви в защита на позицията си, че избирателната активност на провелия се на 23 юни референдум е била много висока. Гласували са над 72% от избирателите, повече отколкото на последните парламентарни избори, посочи той.
Над 3 млн. поданици на Великобритания се включиха в подписка, с която също искат нов референдум. По закон британският парламент трябва да разгледа подобна молба, ако е събрала над 100 хил. подписа.
Проблемите пред Лондон се изострят и от желанието на Шотландия за независимост от Обединеното кралство, но в рамките на Европейския съюз.
Разпадането на Великобритания, ако Шотландия реши да напусне Обединеното кралство, би било трагедия, коментира Лидингтън.
„Излизането на Шотландия от Великобритания може да има тежки икономически последици” и няма гаранции, че тя ще се присъедини бързо към ЕС, добави той.
Шотландският първи министър Никола Стърджън се лъже, ако смята, че шотландският парламент има право на вето върху референдума от 23 юни, заяви още Лидингтън.

Comments

comments