Браво! Агенция „Пътна инфраструктура“ с нов проект за опазване на неолитното селище край Мурсалево

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка по чл. 90 за изготвянето на технически проект и изграждането на подпорна стена при археологически обект по трасето на лот 2 от АМ „Струма“ от км 346+300 до км км 346+455, съобщиха от пресцентъра на АПИ. През м. г. в местността „Деве Барган“ край село Мурсалево археолозите откриха уникално за Европа неолитно селище.
То е датирано от специалистите от ранния неолит и е на 8000 г. Селището е строено в продължение на десетилетия и е било с изключителна планировка – с три успоредни улици и няколко напречни, които са оформяли квартали с по няколко къщи. Древното селище е съществувало през VІ хилядолетие пр. Хр., а в последствие е било опожарено от собствените си жители, без все още да се е стигнало до извод защо се е случило това.
АПИ предприе мерки археологическият обект да бъде запазен и експониран на място. Изготвен е проект за изграждането на подпорна стена, с което ще се осигури съхраняването на 3 270 кв. м от площта на неолитното селище, попадащо в сервитута на автомагистралата. Целта е опазване на оптимална част от разкритите в проучванията археологически структури.
Стойност на откритата обществена поръчка за подпорната стена възлиза на 6 907 814,66 лв. с ДДС. Срокът за изпълнението й е 100 календарни дни. Със съставянето на подпорната стена ще се ограничи насипът до границата на габарита на лявото пътно платно и ще се запазят археологическите структури между тази линия и сервитута на автомагистралата за бъдещо проучване и експониране. През миналата година АПИ осигури 4 279 771 лв. за проучване на археологическите обекти, регистрирани по трасето на лот 2 Дупница – Благоевград от АМ „Струма“. Срокът за завършването на близо 37-километровия участък от Дупница до Благоевград е краят на октомври 2015 г. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Comments

comments