Боян Расате обясни защо нарича циганите „прасета“

Националистът Боян Расате, който се появи по време на безредиците в столичния квартал „Орландовци”, влезе в циганската махала придружаван от журналистката на Нова телевизия Диана Найденова. Присъствието му смути местните жители, които първоначално се притесниха от него, но след това успяха да влязат в диалог. По пътя към квартала Расате обясни отношението си към ромите: „Ако са наричали циганите „прасета”, са прави, защото голяма част от циганите живеят като прасета. Голяма част от циганите живеят по-лошо от прасета”.

„Абсолютно съм категоричен, че аз не ги мразя циганите. Може би изпитвам някаква погнуса, неудоволствие да се срещам с тях”, добави националистът. Той разказа, че домът му е обиран десетки пъти от роми. „Аз живея в центъра на София и моят дом е опасан с ограда 4,50 м. Десетки пъти нашият дом е ставал обект на кражби. Десетки пъти съм ги хващал”, заяви той, но отказа да разкаже какво се е случвало с крадците, след като ги е залавял. Намекна само, че било „много тежко”.

В квартала първоначално само една ромка се осмели да разговаря с Расате. Тя сподели, че е работила различни неща, но децата й са безработни. Националистът се съгласи, че основният проблем е липсата на предприятия, където да работят и българи и цигани. Няколко младежи, обаче, се скриха от камерите, след като го видяха. По-смели се оказаха две жени – едната на 20 години със завършен 6 клас, а другата работила дълги години в Испания. Те разказаха, че вечер се страхуват да излизат в квартала. Признаха, че проблеми създават както българите, така и циганите.

Пред камерите всички заявиха, че не искат да се стига до побоища и напрежение както в последните дни.

Comments

comments