Боян Расате е арестуван

Кандидатът за президент Боян Станков, самонарекъл се Расате, е арестуван и отведен в Първо районно управление, съобщи bTV. По-рано прокуратурата обяви, че го търси, за да му бъде връчено постановление за привличането му в качеството на обвиняем за извършено престъпление от общ характер. „Призоваването се извършва на посочените по делото адреси в страната, като призовката се връчва не по-късно от 3 дни преди датата за предявяване на обвинението. Расате не е открит на постоянен и настоящ адрес, както и на други известни по досъдебното производство адреси“, съобщиха от държавното обвинение. Часове по-късно неоткриваемият Расате се появи в ефир от студиото на БНТ. След това е бил задържан.

След като главният прокурор Иван Гешев отправи мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за сваляне на имунитета на кандидата за президент Боян Расате, който беше посочен като отговорен за нападението на офис на ЛГБТИ организация в София, членовете на комисията единодушно одобриха искането. Расате ще бъде обвинен за хулиганство с особена дързост в съучастие с други лица, съобщи по-рано за „Сега“ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Изборният кодекс казва, че „от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите регистрираните кандидати не може да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, освен за извършено престъпление от общ характер и с разрешение на Централната избирателна комисия въз основа на мотивирано искане от главния прокурор“. От МВР съобщиха в неделя, че по случая с Боян Расате е образувано досъдебно производство, работата по което продължава от следовател към Софийска градска прокуратура.

В Наказателния кодекс пише, че лицата, които участват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната, етническата или расовата им принадлежност се наказват: с лишаване от свобода до пет години за подбудителите“. От този текст обаче са изключени нападенията срещу хора с нестандартна сексуална ориентация.

ОСЪЖДАНЕ

„ЛГБТИ правата са основни човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество“, се казва в позиция, разпространена от посолството на САЩ у нас по повод нападението. Мисиите САЩ, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция остро осъдиха днес насилието. „Посланиците Херо Мустафа, Роб Диксън, Мартина Фийни, Йес Брогорд Нилсен, Флоранс Робин, Симон ван дер Бург и шарже д’афер Бекерс (Белгия) посетиха Хъба, за да изразят солидарност с нашите приятели и партньори след този нелеп акт на насилие. ЛГБТИ правата са основни човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество“, се казва още в позицията.

Comments

comments