Ботьо Ботев: Има нелогични неща в действията на бащата. Странно е, че кучетата не намират следа

Притесняват ме обясненията на бащата. Има нелогични неща в неговите действия, които може да са свързани с битието и състоянието му. Странно е това, че има известно забавяне на подаването на информация към органите на МВР от страната на бащата и близките на момчето.

Това заяви криминалистът Ботьо Ботев пред БНТ във връзка с изчезването на 12-годишния Александър от Перник. Детето е в неизвестност вече пети ден. В издирването му участват полицаи, доброволци, планински спасители, водолази и пожарникари. Използват се и обучени кучета, термокамери и хеликоптер.

По думите на криминалиста макар че бащата знае привичките на сина си и това, че има и предишни подобни случаи, доста късно е подал сигнала.

Ботев коментира, че от психологическа гледна точка бащата твърде спокойно и обосновано обяснява цялата ситуация и това трябва да се вземе предвид. „Това не значи нищо, всеки човек има определена реакция, но трябва да се вземе предвид при проверка на определени обстоятелства“, каза той.

„Странно е и това, че камерите не са уловили детето и че обучените кучета също не намират следа, но това зависи и от обстановката, където е изчезнало детето“, посочи той.

Според криминалиста след толкова дълъг период от време, ако детето не е приютено някъде, е най-вероятно изходът да е трагичен: „Дай Боже, нещата да приключат благополучно и детето да бъде намерено, макар че аз лично се съмнявам“.

Ботев обясни, че е чел протокола от разпита на бащата, публикуван в медиите, и обстоятелствата трябва прецизно да се проверят. По думите му при такава огромна организация би трябвало да се предполага, че детето не се е отдалечило много от мястото на изчезване.

„При такава обстановка е много трудно да се претърси всеки метър в планината. Не може да се каже, че едно изчезване е без никакви следи, въпросът е да се фиксират обстоятелствата, при които е изчезнало детето“, смята той.

Ботев обясни, че е ясно с проблематиката при издирването и коментира, че гражданската реакция е спонтанна, което прави впечатление: „Това е нещо изключително, хората заслужават благодарност, независимо от резултата“.

„Фактът, че е не се е стигнало до резултат не означава, че нещата не се вършат правилно и организирано“, каза още Ботьо Ботев и поясни, че не изключва всякакви версии.

Comments

comments