Бор на стотици години притежаващ „магнетична сила“ привлича все повече туристи

Гости от страната и чужбина все по-често поемат към Пирин планина, за да стигнат до вековен бор, както казват местните, притежаващ магнетична сила. Край симитлийското село Сенокос, близо до връх Пирин, е открито преди години оброчище на света великомъченица Марина. Святото място пък се свързва с дървото, което е на стотици години, пише „Стандарт”. Дървеното стъбло е с над 3 метра обиколка, извисява се на над 10 метра височина. Клоните му са усукани в причудливи форми, в тях се „появяват” митични образи и лика на света Марина.
„Тази неделя дойдоха над 20 души чак от Димитровград. Те бяха удивени от силата на енергията в този район. Затова допреш ли се до бора, той те пречиства, лекува те от болката. Туроператори вече водят тук свои клиенти”, съобщи със задоволство кметският наместник на селата Сенокос и Мечкул Христо Димитров.
Заради енергийната сила тук местните хора изградиха през 2006 година малък параклис. Да може човек да запали свещ, да се помоли и да си отдъхне, да се зареди с позитивна енергия. Мястото притежава притегателна сила не само за родните, ала и за чуждите туристи. Сред огромните каменни фигури се отличава тази, която е кръстена „Кирил и Методий”, тъй като в нея сякаш са изрязани ликовете на създателите на славянската азбука. „На едно място в мегалитния комплекс има пет камъка и дупка в тях. През нея се минава за здраве и късмет. Интересът към тези магични места се увеличава непрекъснато”, уверява кметският управник.

Comments

comments