Борисов търси отчет от кметовете на ГЕРБ

Всички кандидат-кметoве на ГЕРБ, които в момента са действащи градоначалници, са разписали стриктен отчет до лидера на партията и премиер Бойко Борисов

А новите кандидати на ГЕРБ са готови с примерни 4-годишни програми за управление.

Това съобщиха за в. „Стандарт“ високопоставени източници от Изпълкома на партията след завръщането на кметската делегация на ГЕРБ от Брюксел.До 10 дни всички кандидати за градоначалници, събрали номинации на структурите по места, ще бъдат одобрени от ръководството на партията.

Най-сигурните кандидати начело със столичния кмет Йорданка Фандъкова, Димитър Николов – Бургас и Иван Портних – Варна, проведоха поредица от срещи с шефа на ЕНП Жозеф Дол, президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и комисар Кристалина Георгиева.

Ключови фигури от ЕП и ЕК са дали изключително високата си оценка за развитието на София и Бургас през последните години.

Сред кметовете отличници на ГЕРБ са отбелязани още градоначалниците на Стара Загора – Живко Тодоров, на Велико Търново – Даниел Панов, и др. От своя страна новите кандидати за кметове са с ударни програми за управление на общините. Някои са извели като приоритет намаляване на трафика в областните градове и по-модерни пешеходни зони.

Лично Борисов е настоял в програмите да няма общи обещания, а конкретни мерки и примерни проекти за извеждане на засиления транзитен трафик по околовръстните шосета.

Сред предложенията на градоначалниците са и изграждане на спортни зали по подобие на тази в Стара Загора. Заради строителното бижу градът на липите се превърна в европейска спортна столица.

Вече се знае, че кандидатът за кмет на ГЕРБ за Търговище ще е известният гинеколог и в момента депутат д-р Дарин Димитров. В Шумен и в Разград от ГЕРБ издигат също народни представители – Любомир Христов и Валентин Василев. С проекти за Перник се готви колежката им Вяра Церовска, а за Асеновград – Силвия Хубенова.

Според запознати единствено в Кюстендил ГЕРБ няма да издигне свой кандидат, а ще подкрепи кандидатурата на сегашния градоначалник Петър Паунов. В столицата на черешите обаче от ГЕРБ ще издигнат силна листа за общински съветници.

Пълните листи на кандидатите на ГЕРБ за местните парламенти ще бъдат готови до началото на август. Всички кандидати за общински съветници, както и бъдещите градоначалници на ГЕРБ ще бъдат на националната конференция на ГЕРБ от „перлата на София“ – зала „Арена Армеец“ на 13 септември. На нея се очакват и редица високопоставени гости от ЕНП.

Членовете на Централната избирателна комисия започват разяснителна кампания за местните избори „По-близко до избирателите“. От ЦИК съобщиха, че в периода от 6 до 24 юли 2015 г. техни представители ще посетят всички 28 областни центрове в страната.

Целта е експресно обучение на представителите на администрацията, които ще бъдат ангажирани с организационно-техническата подготовка на изборите.

Comments

comments