Борисов сближава приятелите си от Севера, Юга, Централна и Източна Европа

Премиерът разочарован от Европейския съвет – здравето е по-важно от парите

„Полагам усилия да сближавам позициите на моите приятели и от Севера, и от Юга, и от Централна, и от Източна Европа“, заяви днес българският премиер Бойко Борисов на влизане в сградата на Европейския съвет в Брюксел.

Лидерите на страните от ЕС започнаха четвъртия си ден от специалната среща на върха, на която трябва да одобрят и бюджета на Общността за периода 2021-2027 г. Главна тема на дискусиите е Фондът за възстановяване от коронавируса. Именно заради него Съветът се проточи два пъти по-дълго от предвидените първоначално два дни и има всички изгледи да стане най-дългият в историята.

„И го казвам от позицията на държава, която е в първата тройка на най-дисциплинираните във финансово отношение държави и изпълнява критериите от Маастрихт. Тя е с най-нисък външен дълг. Досега всичките ни правителства са на бюджетен излишък и стабилен фискален резерв“, продължи Борисов.

Именно по тази причина само преди няколко дни (в действителност на 10 юли – б.р.) станата ни е била поканена с единодушие от финансовите министри на членките да влезе в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната. А до февруари България години наред е имала растеж от 3,8 на сто.

Бойко Борисов няма намерение да коментира изказванията на колегите си, защото го смята за некоректно.

„Убеден съм, че именно заради евроскетпицизма, заради това колко е важно ЕС да излезе единен днес, вярвам, че ще постигнем необходимия компромис от всички страни“, допълни той.

Същевременно премиерът изрази разочарование, че на Европейския съвет изобщо не се коментира медицинската част на пандемията. Той имаше предвид мерките за преодоляване на пандемията и на следващи нейни вълни.

„Считам, че ако не го направим този единен медицинския протокол не само за всички държави членки, но и за балканските страни, за тези, които не са членки на ЕС, но са на територията на Европа, през октомври и ноември отново ще има изказвания на държавните глави по телевизиите, с обръщение към нациите си, които обявяват трагични събития и хиляди починали хора. И ако си извадите от вашите архиви обръщенията на канцлера Меркел, президента Макрон, премиера Конте, премиера Педро (Санчес – б.р.), ще видите само преди няколко месеца каква трагедия беше“, аргументира се Борисов.

В действителност някои страни от ЕС бяха подложени на критики, че са предпочели парите пред живота на хората и по тази причина в началото са закъснели с реакцията си срещу COVID-19.

„Считам, че здравето и медицината трябва да са преди парите“, завърши Борисов.

Comments

comments