Борисов: При този демографски срив, няма как увеличението на възрастта за пенсии да не се случи

Днес премиерът заяви, че правителството не е склонно да коментира възрастта за пенсиониране – тя ще се вдига. „Всички ние се опитахме да подходим по-отговорно, прецизно и детайлно, защото дни наред се говори за пенсионна реформа“. Това каза по време на Национален съвет за тристранно сътрудничество, предаде „Фокус“.
„Безспорен факт е, че държавата дава над 1 800 млн. лв., за да се изплащат сегашните пенсии. С една дума изключително много подкрепям това, което министър Калфин предлага. Пенсионната реформа не е нещо, което се прави от днес за утре“, подчерта Борисов.
„Оттук нататък съм запознат с детайлите. В спора ще се роди едно правилно сечение. Има теми, които сме склонни да коментираме, има теми, които изобщо не бихме коментирали. Една от тях е възрастта за пенсиониране. При този демографски срив, който имаме в държавата, няма как това да не се случи. Още повече, че огромен ресурс влагаме в здравеопазване, така че възрастта ще се вдига“, подчерта премиерът, който не спести и поощрителни думи към Калфин. Според него е положил огромни усилия да намери възможно най-лекия и плавен вариант за вдигане на възрастта за решаването на проблемите.
„Надявам се на разбиране и отстъпчивост в някои посоки, така, както и ние сме го направили“, каза още Борисов.
Премиерът засегна и темата за приходите в бюджета с изявлението, че за първото тримесечие имаме 2 процента ръст на приходите, което отчело днес „Евростат“.
„За първи път след 2008-2009 г. има излишък в бюджета. Това го правим с една единствена цел с огромни усилия на приходни агенции, служби, в абсолютен синхрон, прокурори относно сивия сектор и контрабандата. Над 1 млрд. лв. сме събрали повече за тези три месеца. Убеден съм, че до края на годината ще минем 1 млрд. 600 млн. лева със сигурност“, бяха думите му и продължи: „Специални звена направихме, без да шумим – екипи, данъчни, полицаи, прокурори, митничари, изведохме ги в отделни помещения, в отделни сгради с абсолютно цялата комуникация, наблюдават всички пунктове. От следващата седмица започва и реализацията. Ще събираме повече пари.“
„Разпоредил съм да бъдат тихи, да бъдат безшумни, а явни да са приходите в бюджета“, добави Борисов и добави, че правителството ще бъде безкомпромисно до край.
Плавно нарастване на възрастта за пенсиониране за третата, най-масова категория труд с цел да достигане 65 години за мъжете през 2029 г. и 65 г. за жените през 2037 г.
Калфин предлага първите две години възрастта за пенсиониране на мъжете да расте с по два месеца, а след това с по месец на година.
Възрастта за пенсиониране на жените ще нараства с по два месеца на година до 2029 година, а от 2030 година започва да расте с по три месеца, за да достигне 65 години през 2037 година.
Военни, полицаи, надзиратели, служители в ДАНС ще се пенсионират от 2016 г. при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години стаж. Летци, парашутисти, водолази и служители на подводници ще се пенсионират пък на 42 години и 10 месеца. След 31 декември 2016 г. възрастта за пенсиониране на служителите в сектора ще се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 55-годишна възраст за полицаи, военни и др. и 45 години за летци и подводничари, предлагат от МТСП.

Comments

comments