Борисов призова: Дайте ми възможност да спасим „Южен поток“

БСП, ДПС и „Атака“ са подписали срещу „Южен поток“. Искате ли да ви прочета. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов, който отговаря на въпрос за „Южен поток“ днес. Не приемам от съседна Турция да ни бъде говорено за суверинитета на България, посочи още Борисов. И призова: дайте ми възможност, след като толкова големи ще са загубите, да спасим „Южен поток“.

Никой от нас не е прочел и цифра колко България ще спечели от „Южен поток”. „Южен поток” мина през етапи, в които включително и сегашното правителство, все още не можем да се доберем до договора. Не знам предишното правителство дали ги е чело. На нас все още не ни се дават. Бих помолил парламента, ако трябва силово да ги вземем, за да видим какво пише. Никой от нас не е прочел и цифра колко България ще спечели от „Южен поток”, обяви Борисов. Той посочи, че е разбрал за спирането на проекта от изказването на руският президент Владимир Путин в Турция.

„Моля, когато се говори от студиата, да се има в предвид, че решенията на МС, които са взимани, са писмени и могат лесно да бъдат прочитани”, призова Борисов.

Министър-председателят призова парламента да проведат конструктивен диалог и да поставят конкретни задачи към него във връзка с позицията на България, за да може при посещението си в Брюксел да я представи пред председателят на ЕК, вместо да се чете кой колко е допринесъл или попречил на проекта. „Има няколко въпроси, които ще поставя, би било добре да ми бъдат препоръчани от българския парламент”, заяви Борисов.

Ние като парламент ще искаме отговори от Брюксел. „Не би било честно България да не отстоява европейските принципи. Партиите и в ляво, и дясно имат своите права да питат от една страна руската защо тези договори и преговори вървят. Трябва българският парламент да ми постави ясни задачи, за да можем да ги отстояваме и пред ЕК, и пред турска страна. Не приемам от съседна Турция да ни бъде говорено за суверенитета на България, каза още премиерът.

Comments

comments