Борисов пред завода за боклук: След мен – треви, цветя, красота

След мен – треви, цветя, красота. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който тържествено откри новия модерен завод за преработка на боклуци. Инсталацията край село Яна днес бе официално открита от кмета Йорданка Фандъкова, премиера Бойко Борисов и гости от Брюксел.

Заводът беше проектиран още през 2007 г., но дълго след това нямаше осигурено финансиране за него. След трудни преговори с Европейската комисия, Брюксел отпусна пари за завода за боклук на столицата.Изграждането на съоръжението струва над 213 милиона лева като 85% от средствата са европейско финансиране. Поради тази причина такса смет в София няма да се вдига, обяви кметът Фандъкова.

Заводът ще обработва по 410 000 тона отпадъци годишно, от тях ще се произвеждат гориво и рециклируеми материали.Проектът е за 135 млн. евро без ДДС. Целият проект за управление на отпадъците е на стойност 345 млн. лв. За завод за боклук в София се заговори след кризата с отпадъците през 2005 г. и протестите на жителите на кв. „Суходол”, където се депонира боклукът на София. Заводът беше предшестван от балиране на отпадъци, което излезе доста скъпо на София.

„Амбицирахме се да направим най-доброто нещо, което е правено на Балканите. В Европа само Берн има по-добър завод. С министър Москов ще дойдем след 2 месеца дали ще е така чисто и ще мирише хубаво. Това е действително много важно за хората. Заварих преди няколко години затвореното депо в Суходол и балиращи машини. Преди време София съмваше с ГЕРБ и софиянци молеха да разкараме боклука – е, разкарахме го. Благодаря на Искра Михайлова, тъй като тя имаше задача ГЕРБ да бъде унищожен“, обяви премиерът Борисов, който беше кмет на София по време на протестите в кв. „Суходол“.

Comments

comments