Борисов заплаши бизнеса: „Искате ли да ви обложим с по-високи данъци?“

Няколко години живяхме в най-тежка финансова криза. Светът се тресеше във финансова разруха, успяхме да се справим с нея предишния мандат. България се удави във времето, когато кризата си замина. От 4 декември досега от фонда за гарантиране над 3 милиона лева сме изплати на 100 000 вложители на КТБ.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на първата национална дискусия от кампанията „Да! На българската икономика“.

Експериментът мина, пасивите ги знаете всички – спрени всички европейски фондове, а това е основното перо в бюджета. Експериментът да не работят фондовете две години и половина се надявам повече да не го допуснем като нация, заяви премиерът.

Ниският капацитет и корупцията водят до спиране на европейските пари. В момента всички фондове работят прекрасно, каза той.

Според него бизнесът би трябвало да казва колкото по-малко държава, толкова по-добре.

Знаете с какви усилия в парламента успяхме да запазим плоския данък. По-добри условия за бизнес в Европа няма като данъчна система, поясни той.

Всеки иска пари от държавата, оплака се Борисов. А парите, по думите му, държавата ги събира от две приходни агенции. Искате ли да ви обложим с данък като в много европейски страни, закани се Борисов на бизнеса. Кое да правим по напред – нова инфраструктура …или, каза Борисов. От сутрин до вечер ремонтираме Тракия и Хемус. Съоръжението Аспарухов мост не е докосвано. 100 милиона дадохме за великденските, посочи отново премиерът.

Което не съм чул, това само не сме дотирал още. Държавата налива, налива. Сега ми извиват ръцете за едно село от 20 къщи, в което отдолу тече подводна река. 9 милиона ми искат, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Той заяви още: „Има два варианти – или да вдигнем данъците или държавата да е регулатор, Засега бизнесът е спокоен.“

След финансовата криза дойде не по-малко страшна криза – войната в Украйна – санкции, контрасанкции, нова студена война по-страшна от предишната, продължи Борисов.
Идват местни избори, много ми е важно да има политическа стабилност, категорично заяви той.
Борисов обясни, че е пътувал до Белоградчик – район известен със своята чистотата, но спира в кръчма и вижда около 30 мъже и ги пита защо не работят. Те му отговорили – „не ни карай да работим, а малко вдигни пенсиите“.

В България, в която от 25 години няма никакво химическо производство и земята ни е чиста, не може да не се развива животновъдството. Има огромен интерес от арабския свят към българското месо, а ние не произвеждаме достатъчно агнета и телета. Нека да започнем да работим, не всички разбират от компютри и не всички могат да станат лекари, заяви Борисов.

Comments

comments