Борисов: Ако счупим кабинета и на РСМ, значи Петков е съюзникът на Путин на Балканите

Умолявам управляващите да внесат бюджета и френското предложение за РСМ в парламента, каза лидерът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова управляващите да внесат спешно за гласуване в парламента актуализацията на бюджета и френското предложение за Северна Македония.

“Очаквахме днес решението на ГЕРБ да даде зелена светлина на РСМ да влезе в пленарна зала без шегички и хитрости. Това е жизненоважно за Западните Балкани”, каза експремиера в извънредно включване от централата на ГЕРБ.

“От сутринта слушаме обвиненията на министър-председателя. Ние знаем, като партия, че това е най-доброто за България и за РСМ“, каза Борисов и се обърна към властта с призив: “Умолявам ги да го вкарат в зала и да оберат успеха на целия Европейски съвет”.

Лидерът на ГЕРБ призна, че в протокола, който трябва да се подпише, има неща, които трябва да бъдат уточнени, но „следващите поколения ще знаят, че България не е причина за спирането на РСМ и Албания в ЕС“.

„Днес е исторически ден за Европа и за света, защото има възможност и Украйна, и Молдова, и РСМ, и Албания, и Грузия, с различен статут, да влязат в Съюза и той да стане по-силен. Ние сме убедени европейци и това е най-правилното“, категоричен бе Борисов.

Той не скри гнева си, предизвикан от думите на Кирил Петков, че задвижването на процеса няма как да стане днес.


„Да не счупим и правителството на Северна Македония и да нанесем щета. Ако това се случи, вие г-н Петков, сте съюзникът на Путин на Балканите! Затова ви моля, наредете на своята партия да внесе, да е водеща, ние ще я подкрепим. Днес вие ще отидете с взето решение и всички ще ви аплодират“, обърна се той към премиера.

Борисов коментира и актуализацията на бюджета като каза, че ГЕРБ има предложения как той да бъде подобрен.

“Ние имаме много по-добри предложения. Ако не ги приемат, да говорят и с другите партии. Още утре да го внесат и да го приемат”, призова Борисов.

Партия, която е на страната на Украйна и твърдо зад НАТО и ЕС, която е „за“ разширяване на Западните Балкани, „за“ пълна диверсификация, “са наши партньори“, каза той.

Comments

comments