Борбата с корупцията започна с PR акция в Септември

zx620y348_3122762

Прокуратурата и новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) проведоха показна акция в сградата на община Септември. В четвъртък пред медиите маскирани служители на комисията изведоха кмета Марин Рачев (ГЕРБ).

От изказвания на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова и ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев стана ясно, че срещу Рачев вероятно ще бъдат повдигнати обвинения за длъжностни престъпления.

„От името на Специализираната прокуратура и ръководството на прокуратурата мога да заявя, че е подготвен списък с общини, за които е имало в различните райони сигнали за злоупотреби“, каза Арнаудова, цитирана от „Фокус“. „Във всички случаи, в които се съберат доказателства, че длъжностното качество на кмета пречи или затруднява, или създава опасност да се повлияе на свидетелите, или да се затрудни разследването, Специализираната прокуратура е в пълна готовност и ще процедира идентично и ще внася искания за отстраняване на кметове от длъжност. Уверявам ви, че съвсем скоро ще се видим в друг град“, каза още Арнаудова, която освен говорител на Сотир Цацаров отговаря и за противодействието на корупцията във Върховната касационна прокуратура.

„Разследването срещу кмета на община Септември е в начален етап“, коментира ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който заедно с Арнаудова бе в Септември. От изказването му стана ясно, че се разследват обществени поръчки за строително-монтажни работи на обща стойност над 13 млн. лв., които са били възложени на фирми, „управлявани, представлявани и собственост на втори братовчедки, съпруги и други негови роднини“. Стана ясно също, че се разследват договори отпреди една година.

Еклектика или стил ранен ДАНС

Късно следобед в четвъртък от КПКОНПИ изпратиха прессъобщение, в което се похвалиха „с първа акция по реда на новия антикорупционен закон“. В информацията се казва, че служители от дирекция „Противодействие на корупцията“ към комисията са участвали в „специализирани процесуално-следствени действия“ (макар че в наказателния процес процесуалните действия не се делят на специализирани и други). В прессъобщението се цитира и ръководителят на въпросната дирекция Антон Славчев, който е заявил, че е бил осъществен „много добър синхрон с наблюдаващите прокурори и следователи“ и не е било допуснато изтичане на информация.

Ангел Славчев е бивш служител на ДАНС и според източници на „Капитал“ от сектора за сигурност е от близкото обкръжение на зам.-директора на агенцията Недялко Недялков, който пък беше назначен на поста от правителството на Пламен Орешарски след опита за ръководител на агенцията да бъде инсталиран Делян Пеевски.

По своята показност акцията в община Септември напомня на акциите от първите дни на ДАНС през 2008 г., когато маскирани служители извеждаха от държавни учреждения разследвани за корупция. Нито една от тези акции не завърши с осъдителни присъди.

От думите на прокурор Иван Гешев стана ясно, че разследването е на начален етап (при това положение не става ясно защо се прави показна акция). Ръководителят на спецпрокуратурата каза, че „предметът на досъдебното производство е доста по-широк“ и това е „първоначалното обвинение“ (според прокурор Арнаудова обвинение няма и такова ще бъде повдигнато в петък). „Прокурорите ще преценят дали и към кой момент ще се съберат доказателства, включително и за организирана престъпна група за източване на община Септември“, каза още Гешев. Последното твърдение влиза в конфликт с Наказателно-процесуалния кодекс, който задължава прокурорът и разследващите органи „да вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото“.

Интересното в случая е, че служителите на КПКОНПИ нямат полицейски правомощия (не могат да задържат до 24 часа) и нямат правомощие (за разлика от служителите на МВР, и то в изключително редки случаи) да прикриват лицето си, както направиха в четвъртък.

Източник: Capital.bg

Comments

comments