Бойците от Ислямска държава минират древния сирийски град Палмира

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е започнала да поставя взривни устройства в древния сирийски град Палмира, предаде Ройтерс.
От наблюдателната група по правата на човека в Сирия са съобщили, че бойците от групировката се подготвят да отблъснат правителствените войски, които ще опитат да си върнат контрола над града.
Напомняме, че Палмира е един от най-важните културни центрове на античния свят. Директорът на музеите и античността в Сирия Мааму Абдулкарим отправи призив още през май, че присъствието на „Ислямска държава” там ще е „международна катастрофа“, повторение на варварството и диващината в Нимруд, Хатра и Мосул.
Градът, който в списъка на ЮНЕСКО на световните паметници, бе под контрола на бунтовниците през 2013 г., но бе превзет отново от правителствената армия след тежки сражения. Тогава артилерийският огън повреди храма на Баал – един от безценните паметници на еленистичното изкуство и важна религиозна сграда през периода.
Преобладаваща част от Палмира е построена през 1-2 век сл. Хр., когато районът е под управлението на Рим. Запазена е улица с колони, дълга над 1 км, а в края й е храмът на Баал.

Comments

comments