Бойко Борисов поиска всички лидери да се срещнат и да решат какво да е правителството

Ще бъда много кратък, има три варианта за развитие на България – с тези думи Бойко Борисов започна речта си като лидер на най-голямата парламентарна група в 43-тото Народно събрание.

Сигурно всяка политическа партия има основание да изговори каквото има срещу другите. Народът ни обаче каза да загърбим различията си и да се заемем с проблемите. Не е и честно през няколко месеца да натоварваме президента да избира служебно правителство, смята лидерът на ГЕРБ.

Има три варианта. Те са обусловени от казаното ми от г- Михаил Миков на среща между двамата – той заяви, че БСП ще върне мандат от президента за съставяне на правителство.

Хората поставиха ГЕРБ на първо място, но така ни поставиха, че мандатът е общ. Ще поканя лидерите на всички партии да обсъдим заедно вариантите и да вземем общо решение. Намерихме много повече допирни точки, отколкото проблеми, ако не броим „Атака”.

Първият вариант е избори през зимата. Може да стане така, че да не може през януари да се закарат дори бюлетините до урните.

Вторият вариант е общо правителство, на всички партии. То може да е краткосрочно – до местните избори следващата есен. Чисто технологично администрацията ще има нужда от няколко месеца да се опознае, да заработи. Вторият подвариант е да има двугодишно такова правителство.

Третият вариант е да има дългосрочно правителство. При него аз няма да се кандидатирам за президент – казвам го най-отговорно и искам да се спре със спекулациите, подчерта Борисов.

Готов съм да приема и предложението на Реформаторите да не съм премиер, но не знам дали дори аз бих могъл да контролирам министрите, които ще се излъчат от ГЕРБ, предупреди лидерът на ГЕРБ.

За финал Борисов благодари на всички партии, които участваха в разговорите с ГЕРБ. Това беше добре прието от обществото, каза лидерът на ГЕРБ.

Comments

comments