Божидар Димитров: Созопол може да съди Македония заради герба й

Община Созопол може да осъди Македония за неправомерно ползване на древен паметник. Това заявява директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, цитиран от Нова ТВ.
Димитров дава коментарът във връзка с намерена по-рано при археологически разкопки в Созопол древна находка – оловен букраний.
Именно букраниите са особен вид амулети с форма на бича глава, появили се в античния гръцки свят в края на V в. пр. Хр. Амулетът букраний от Аполония Понтика (така се е наричал Созопол в тази епоха) е от това време. Отличителното на съответния созополски амулет е, че върху челото на бика е поставен соларен символ във формата на осемлъчева звезда, станала известна като герб и знаме на днешна Македония. Според скопските държавнотворци тя била символ на древната македонска държава и за първи път била създадена и използвана от Филип ІІ Македонски във втората половина на ІV в. пр. Хр.
„Тази звезда бе лепната върху герба и знамето на днешно Скопие. В интерес на истината звездата от Вергина бе с повече лъча, но под натиска на Атина Скопие ги ограничи до осем. Тогава скопски зевзеци с българско самосъзнание призоваха Япония да протестира, тъй като държавният флаг на Македония стана копие на знамето на японския императорски флот“, казва още Димитров.
Според него кметът на Созопол трябва да потърси правата на града, тъй като „не може Македония безплатно да ползва българско интелектуално постижение“.
„Созополската звезда е с век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно е открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика“, обобщава директорът на НИМ.

Comments

comments