Боб чорба и фотоизложба вместо изтребители на парада на 6 май

Българите няма да зърнат танкове и изтребители на армейския парад на Гергьовден, но пък вместо това ще могат да опитат войнишка боб чорба и да разгледат фотоизложба, посветена на участието ни в три войни. Заради недостига на средства и проблемите с поддръжката на техниката в парада няма да се включат бойни машини, съобщава „Монитор”. На 6 май по жълтите павета в столицата ще преминат само военнослужещи. Докато звучи националния химн ще проехтят 20 артилерийски салюта. На площад „Княз Александър I” обаче няма да бъде стоварена никаква военна техника. Освен това за разлика от 2014 година, когато в крайна сметка се стигна до промяната на сценария заради „гъсти облаци”, за предстоящия парад армията не планира над центъра на София да прелят изтребители и дори хеликоптери, с изключение на един Ми-17, който по традиция ще развее родния трибагреник.

За сметка на това хората, които имат желание, ще могат да разгледат изложените бронирани машини и самолети в Националния военноисторически музей, който ще отвори врати безплатно за армейския празник. Там както обикновено мераклиите да опитат от войнишките гозби ще бъдат нагостени от армейски готвачи с емблематичната за войската ни боб чорба.

Оказва се, че военните ще празнуват цели три дни. Отбелязването на Деня на храбростта и Българската армия ще започне още на 3 май с концерт на Ансамбъла на въоръжените сили в Борисовата градина. На следващия ден във военноисторическия музей ще бъде открита изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“, посветена на 100 години от Първата световна война и включваща над 400 произведения на 50 български художници. На 5 май пък в зала „Арена Армеец” ще се състои „музикален парад”. В него за да се погрижат за доброто настроение на присъстващите, освен българските, ще се включи и военен духов оркестър от Гърция, както и някои групи и певци, сред които Орлин Горанов и дори мажоретки.

По случай празника си армията вече е организирала и фотоизложба „Преживяното в три войни“, която ще бъде разположена до 14 май в пространството пред МО и Народния театър „Иван Вазов“. Тя е посветена на три годишнини – 130 години от Сръбско-българската война, 100 години от влизането на България в Първата световна война и 70 години от края на Втората световна война.

Comments

comments