Близо 30 тона бензин са изтекли от пробит тръбопровод край Бургас

Между 10 и 30 тона бензин са изтекли от пробит тръбопровод на „Лукойл-Нефтохим“ на пътя Долно Езерово-Братово. Разлятото гориво се е вляло в река Чукарлийска и езерото Вая.
Пожарна, Гражданска защита и специалисти от рафинерията работят по обезопасяването на мястото на разлива и отстраняване на нефтопродукта.
Димитър Николов, кметът на Бургас, издаде заповед за затварянето на пътя. Разливът се е осъществил близо до базата на логистичната фирма „Деспред“. Заповедта е издадена заради сигурността на преминаващите и евентуална опасност от пожар или обгазяване заради изпаренията от бензина.
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева съобщи, че се установява степента на замърсяване след разлива.
„По информация на колегите от РИОСВ – Бургас са засегнати река Чукарлийска и езерото Вая, което е защитена зона, а част от него е и защитена местност. Така че има опасност за живота в езерото“, каза министърът, предаде „Фокус“.
За най-вероятно причина за аварията се посочва, че е възникнала следствие на опит за монтиране на нелегален кран за източване на гориво, предаде БНТ. В реката има много мъртва риба, а заради задушливите изпарения птиците са напуснали района.
Василева каза, че е спряно подаването на гориво по тръбопровода и с обратна тяга се прави опит да се преустанови подаването на гориво, така че да не се допусне по-голям разлив.
Операторът „Лукойл Нефтохим” ще бъде глобен за замърсяването.
„Щетите са сериозни и ще бъдат взети всички мерки за да се понесе отговорност за това замърсяване”, каза министърът на околната среда и водите.
От Регионалната инспекция по околната среда и водите вземат проби за анализ на замърсената вода в река Чукарлийска, която се влива в езерото Вая. Измерва се и замърсяването на въздуха.

Comments

comments