Благоевград ще отбележи 70-годишнина от участието на България във войната с форум под надслов „Нашите герои“

Община Благоевград ще отбележи 70-годишнината от победата над хитлерофашизма и края на Втората световна война на 9 май. Полагане на цветя в памет на загиналите във войната ще бъде от 10:00 часа пред паметната плоча на площад „Георги Измирлиев”.
На 9 май 1945 г. с подписването на капитулацията на Германия завършва Втората световна война. Военните действия се водят на територията на 4 континента и в нея са въвлечени 61 държави. Във втората фаза на войната се включват над 6 000 души от Югозападна България. От региона на Благоевград в сраженията участват над 2 300. Стотици от тях падат убити и записват имената си в пантеона на нашите герои.
Именно с такъв надслов – „Нашите герои”, ще се проведе форума, посветен на 70-годишнината от участието на България във войната срещу нацистка Германия.
Мястото на събитието е конферентната зала на Регионален исторически музей- Благоевград на 9 май/ събота/, от 13:00 часа. Участие в дискусията ще вземат представители на РИМ – Благоевград, Югозападен университет „Нeoфит Рилски”, СУ “Св. Климент Охридски”, Съюз на ветераните от войните на България, Военно формирование 26 400, НХГ “Св. Св. Кирил и Методий”.

Comments

comments