Благоевград ще отбележи 144 години от рождението на Гоце Делчев

Благоевградската общественост ще отбележи 144 години от рождението на революционера Гоце Делчев. Ритуалът по полагане на венци и цветя пред паметника на националния герой ще се проведе на 4 февруари от 11:00 часа на площад „Македония“.

Георги Делчев е един от най- значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Република Македония. Използва псевдоними като Ахил, Миндизот.

Гоце Делчев е роден в Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция, през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви, като неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са революционери от ВМОРО. Завършва българско униатско начално училище, а след това българска екзархийска прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, където създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

През 1891 година постъпва във Военното училище в София, но заради участието му в социалистически кръжок е изключен само месец преди дипломирането му. В резултат той решава да се бори за свободата на Македония, като за изграждането на революционна организация смята да използва вече изградената образователна мрежа на Българската екзархия. Гоце Делчев е сред първите 60 в класацията на БНТ „Великите българи“, като той е и сред многобройните личности, описани в енциклопедичната поредица „Бележити българи“, която излезе през 2012 година.

Comments

comments