Благоевград чества 178 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски

Благоевград ще отбележи 178 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски с тържествен ритуал по полагане на венци от цветя пред бюст-паметника на революционера. Жители и гости на Благоевград ще да отдадат чест и ще се преклонят пред героизма му 18 юли от 10.00 часа на площад „Васил Левски”.
Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.
Автор на красивия паметник е Крум Дерменджиев. Той поставен през 2000 г. Бюстът е отлят от бронз и е поставен върху висок пиедестал. Разположен е в зелената площ срещу ПГСАГ “В. Левски” в Благоевград.

Comments

comments