Благоевград посреща 1300 състезатели за Световното първенство по канадска борба през октомври

Над 300 състезатели от 35 спортни клуба по канадска борба ще вземат участие в XX Държавното първенство, което ще се проведе в Благоевград. На 25 март състезателите ще преминат през медицински прегледи и кантар. Съревнованието ще бъде в рамките на два дни – 26 и 27 март в зала „Скаптопара“. Това стана ясно днес на пресконференция на кмета д-р Атанас Камбитов, Асен Хаджитодоров, президент на Федерация по канадска борба и световния шампион по канадска борба Георги Гайдарджиев . В Благоевград ще се състезават спортисти от всички девизии – мъже и жени, юноши и девойки, хора с увреждания и спортисти -ветерани. „Заформя се една сериозна конкуренция, тъй като почти във всички категории имаме 5-6 равностойни състезатели, а първите двама придобиват право за участие в националния отбор, за да се борят за европейското състезание и световното първенство. Състезанието ще се излъчва в пряк ефир в целия свят“, каза по време на срещата Асен Хаджитодоров. Той поясни, че за първа година състезанието за хората с увреждания ще бъде под егидата на Международния параолимпйски комитет.
На пресконференцията беше съобщена и новината, че Благоевград ще бъде домакин на Световното първенство по канадска борба, което ще се проведе от 1 до 10 октомври. Очаква се за първенството в Благоевград да пристигнат около 1300 състезатели от цял свят. Събитието ще бъде излъчвано по над 50 телевизии в пряк ефир. „Без подкрепата на Община Благоевград, в лицето на г-н Камбитов, нямаше тези спортни събития да се случат. Откакто той пое управлението на Общината ние срещаме разбиране, подкрепя и клубовете ни и Федерацията“, каза още Хаджитодоров. Президентът на Международния параолимпийски комитет Сър Филип Крейвън вече е потвърдил присъствие по време на Световното първенство.
„Благодарен съм на кмета, че сбъдна детската ми мечта, знаехме, че можем да разчитаме на г-н Камбитов. За пореден път доказа, че е сериозен човек, на когото може да се разчита“, каза по време на срещата световният шампион Георги Гайдарджиев.

Градоначалникът пожела успех на федерацията и българските състезатели и сподели, че община Благоевград продължава да води целенасочена и последователна политика в спорта. „Не на последно място това е начин и повод Благоевград да стане разпознаваем“, допълни кметът Камбитов. Кметът получи и подарък екип на Федерацията с неговото име.

6 (1)

6(1)

Comments

comments