Благоевград посреща „Българка токата” днес- началото на IV Международен театрален фестивал „ТАРА-РА-БУМБИЯ”

„Българска токата” ще разкаже с танц за красотите на България в IV Международен театрален фестивал „Тара-ра-бумбия- Територия за млад театър”. От 19.00 часа днес на Голяма сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров” жители и гости на Благоевград ще могат да се потопят в магията на театър, танц и музика. Софийска опера и балет поставят началото на десетдневен маратон (до21 май) на утвърдени постановки, нови и свежи идеи на млади творци, познати и обичани актьори и млади таланти, които стремглаво вървят към върховете на българската театрална сцена.
Един от най- изявените български хореографи, работещи в областта на съвременния танц – Мила Искренова, ще поднесе пред жители и гости вдъхновяващ танцово-пластичен и визуален разказ за красотата и достойнството на България. „Българска токата” интерпретира различни аспекти от българския бит, митология, вярвания, обичаи и исторически събития. Сценичното действие тълкува музиката със средствата на съвременния танц в оригинални визуално-пластични образи, чрез които се изгражда пъстра и ярка картина на българската душевност. Спектакълът се състои от две части – първата е по музика на Васил Казанджиев и включва „Картини от България”, „Дивертименто” и „Токата”. Втората е по музика на Димитър Ненов с „Рапсодична фантазия”, „Въжделение”, „Копнеж” и „Токата”.
Официалното откриване за поредна година ще бъде грандиозно и с много изненади за всички присъстващи. Една от тях е вдъхновяващата изложба на Илиян Урумов- „Моите ангели на празната сцена”. Поканени са всички жители и гости на Благоевград да изживеят емоционалното начало на IV Международен театрален фестивал „Тара-ра-бумбия”.
Билетите за всички постановки могат да бъдат закупени на касата на Драматичен театър „Никола Вапцаров” и са на символични стойности, като за ученици и студенти има отстъпки. Заповядайте!

Comments

comments