Благоевград отбелязва 138 години от Освобождението на България

С почести Благоевград ще отбележи 138 години от Освобождението на Република България от турско робство. Началото на тържествената програма по повод 3 март ще бъде поставено по традиция пред „Паметен знак на Майор Орлински“, който се намира в градинката срещу централния вход на стадион „Христо Ботев” от 10.30 часа. На това място преди 138 години са посрещнати руските освободителни войски. Тяхната памет ще бъде почетена с полагане на венци и цветя пред знака. Ученици ще изнесат рецитал, който ще завърши със заветното „О, Шипка!”. Празничната програма ще продължи с шествие по улица „Трети март” в Благоевград, предвождано от Представителен духов оркестър на Сухопътни войски и ще стигне до площад „Македония”. Паралелно шествие от ученици ще тръгне от Съдебната палата, за да стигне до площадното пространство пред паметника на Гоце Делчев. В него ще се включат възпитаници от всички учебни заведения в града, които ще бъдат предвождани от Детски духов оркестър.
Тържествата ще продължат с издигане на знамето на Република България от Военно формирование 26 400. Свещеници ще отслужат панахида за загиналите в Освободителните борби.
С полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев ще бъдат почетени героите, дали живота си за свободата на българския народ.
Традиция и българщина, запазили ни през годините, ще бъдат пресъздадени в песни и танци от емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин” в празничен концерт- спектакъл, посветен на Освобождението на България.
Община Благоевград кани всички жители и гости на града да се включат в честванията и заедно да отбележим Освобождението на Република България.

Comments

comments