Благоевград отбелязва 135 години от рождението на Тодор Александров

С ритуал по полагане на цветя Благоевград ще отбележи 135 години от рождението на българския революционер Тодор Александров.
Церемонията, по повод годишнината, е организирана от Община Благоевград съвместно с ВМРО. Тя ще се състои на 4 март /петък/ от 11:00 часа пред бюст-паметника на героя, намиращ се при сградата на Съдебна палата.
Тодор Александров е роден на 4 март 1881г. в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Големият патриот намира смъртта си на 31.08.1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза: “ Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“.

Comments

comments